Podcasten from scratch
Podcasten from scratch
Hey podcast-lover! Fijn dat je weer even op mijn blog komt piepen. Deze keer deel ik mijn ervaring als beginnende podcastmaker. Ondertussen ben ik al een dik jaar bezig met het maken van podcasts. Natuurlijk verloopt dat niet altijd van een leien dakje en heb ik wat moeten zoeken. Gelukkig werd ik omsingeld door fantastische mensen die mij hielpen wanneer ik het nodig had. In dit blogbericht vertel ik je graag hoe je kan podcasten from scratch. Wil je meteen aan de slag gaan en heb je geen tijd om het volledige bericht te lezen? Scroll snel naar onder en lees de samenvatting.
Veel leesplezier!
Concept is key
Hoe begin je nu eigenlijk aan een podcast? Een goede podcast start bij een goed concept of idee. Laat die creatieve hersencellen eens goed draaien en voor je het weet bedenk jij een nieuw top-concept.
Vind je het moeilijk om aan deze brainstorm te beginnen? Hieronder geef ik je een paar vragen waar je over kan nadenken:
- Naar wat voor podcasts luister ik zelf heel graag?
- Over wat voor onderwerp(en) weet ik veel/wil ik veel te weten komen?
- Heb ik een speciale hobby of mensen rondom mij met speciale hobby’s?
- …
Nu je een onderwerp hebt gekozen is het tijd voor de verdere aanpak en uitwerking. Stel je ook hierbij vragen als:
- Ga ik dit alleen maken of met anderen?
- Maak ik er een verhaal van of voer ik gesprekken?
- Hoe zal mijn podcast heten?
- …
Samen met (oud) klasgenoot Jasper Blomme wou ik een podcast starten. Vrij snel lag ons concept vast: luchtige onderwerpen voor bij een tasje koffie. Na lang beraad kwam ook de naam Koffiegeruis uit de bus!
Wanneer je voelt dat je genoeg vragen hebt beantwoord en een duidelijk concept hebt uitgebouwd is het tijd voor de volgende stap!
Podcastmaker zkt materiaal
Voor mij is een podcast een auditief luisterspel. Hiervoor moet je natuurlijk audiofragmenten opnemen. Toen ik vorig jaar begon met mijn eerste podcast Koffiegeruis had ik geen eigen materiaal. Gelukkig kon ik gebruikmaken van de radiostudio van Villa Bota in Brugge. Je hoeft dus helemaal geen duur materiaal te kopen om te starten met je podcast!
Kijk eens in je omgeving of je mogelijks materiaal van vrienden of een opnamestudio kan gebruiken. Hieronder enkele voorbeelden van opnamestudio’s die je in de buurt kan gebruiken:
- Villa Bota in Brugge
- MaM in Brugge (gratis voor Howest-studenten)
- Quindo in Kortrijk
- Urgent.fm in Gent
- …
Koop je toch liever je eigen materiaal dan is er voor ieder wat wils. Smijt je er graag meteen al je spaargeld tegenaan kan je een volledige professionele set met microfoons en mengpaneel kopen. Hou je je spaarcentjes liever voor iets anders dan kom je met een usb-microfoon ook al heel ver!
Thuis gebruik ik de Maonocaster die mijn vriend aangekocht. Deze set zie je in mijn eerste vlog waar ik met Charlotte opnames maak voor de Track C-podcast. Daarnaast heb ik ook nog twee dasspeldmicrofoons van Boya. Deze gebruik ik bij mobiele opnames zoals voor de Memling Now podcast van Musea Brugge. Voor deze opnames werden de microfoons aangesloten op een Zoom H1n die ik bij het MaM ontleende. Je kan de microfoons ook aansluiten op je smartphone en zo opnemen.
Ken je net als mij niet zo heel veel van technische zaken? Laat je dan eventueel begeleiden door een werknemer van de winkel en lees goed de recensies.
Test, test 1 – 2 – 3…
Nu alle administratieve zaken zo goed als op punt staan, is het (bijna) tijd om op te nemen. Voor je de studio induikt moet je de nodige voorbereidingen doen. Net als het concept key is, is je voorbereiding dat ook. Schrijf een script uit of stel verschillende vragen of topics op die je gaat behandelen in je podcastopname. Zo sla je niet enkel ‘euh’s’ uit wanneer je voor de micro staat.
Doe ook altijd een testopname. Je kan heel wat van deze opname leren zoals:
- Gebruik ik mijn microfoon goed genoeg?
- Sta ik niet te ver of te dicht van mijn microfoon? (gemiddeld één vuist afstand)
- Zijn er storende factoren in de ruimte?
- Werkt mijn apparatuur wel naar behoren?
- Kan ik goed overweg met mijn apparatuur?
- …
Als voorbereiding gingen Jasper en ik enkele koffies drinken in een lokaal koffiehuisje. We brainstormden in een Word-document over ons concept, onderwerpen die we zouden behandelen, gasten die zouden langskomen enzovoort. Bij de eerste testopname waren we dan ook goed voorbereid!
Wanneer dat allemaal snor zit, is het tijd voor de effectieve opname!
What time is it? Recording time!
Het is zover, eindelijk mag je beginnen openemen! In het begin zal het even wennen zijn. Wees vooral jezelf en geniet van het moment! Na de opname(s) is het tijd om je aflevering vorm te geven. Open je edit programma (ik gebruik Audacity) en finetune je aflevering.
Zelf begin ik meestal met het optimaliseren van mijn opname: overtollige ‘euh’s’ uitknippen, verspreking uithalen, lange stiltes uitfilteren etc. Daarna kan je dingen toevoegen zoals een jingle of andere audiofragmenten (interviews, voice-overs, muziek…).
Wanneer ik voice-overs inspreek doe ik dit allemaal in één opname. Op die manier kan ik achteraf beluisteren wat goed was en wat minder.
Helemaal tevreden met je opname? Check! Dan is het nu tijd om hem online te zetten. Via Anchor kan je je podcast de wereld insturen op verschillende platformen. Bedenk een leuk tekstje en een mooie visual en je bent klaar om de wereld te veroveren!
Podcasten from scratch in een notendop
Sta je te popelen om aan je podcast te beginnen? Hier een korte samenvatting over hoe je kan podcasten from scratch.
Denk na over je concept
Waarover ga ik het hebben? Met wie? Hoe zal mijn podcast heten?
Gebruik het juiste materiaal
Voel je niet verplicht materiaal aan te kopen. Zoek een opnamestudio bij jou in de buurt of vraag eens rond bij vrienden. Koop je liever eigen materiaal aan? Informeer je in een winkel of online. Voor elk budget is er voldoende materiaal!
Voorbereiding is nodig
Maak een goede voorbereiding wanneer je de studio induikt. Doe ook zeker een testopname om te zien waar er verbeterpunten zitten bij jezelf en leer op die manier je materiaal ook kennen.
Bewerken en online plaatsen
Wanneer je opnames voltooid zijn kan je beginnen editen. Gebruik een softwareprogramma naar keuze. Je hebt gratis versies als Audacity en betalende versies als Adobe Audition. Knip en plak waar nodig tot je een afgewerkt product hebt.
Nu rest ons enkel nog het online plaatsen van je meesterwerk. Bedenk een passend tekstje en maak een mooie visual. Via het platform Anchor plaats jij je podcast op verschillende platformen en kan iedereen luisteren naar je juweeltje.
Heel veel succes!
Bij deze heb ik mijn eigen podcast proces in het kort uit de doeken gedaan. Zie je me graag eens aan het werk? Bekijk dan ook zeker mijn vlogs waar ik je een blik achter de schermen geef tijdens de opnames van de Track C-podcast.
Heb je opmerkingen, tips of hier gewoon kei veel aan gehad? Laat zeker een reactie na of contacteer mij via mijn sociale media of mail.
Oorverdovende groetjes
Ine