Van leek tot leek

Vijf podcasts die de moeite waard zijn

Vijf podcasts die de moeite waard zijn

Hey nieuwe lezer! Tijd om elkaar beter te leren kennen. Om mijzelf aan jullie voor te stellen, vertel ik graag meer over mijn favoriete podcasts. Deze vijf podcasts die de moeite waard zijn, verbaasden me stuk voor stuk. Ik leerde ze kennen via via of kwam ze toevallig tegen op Spotify. Op korte tijd raakte ik helemaal in de ban van deze verhalende podcasts die een soort van inspiratiebron voor me zijn geworden. Waarom ik ze de moeite waard vind lees je na de korte introducties van de daartoe behorende podcast. 

Bob

Bob is een zesdelige podcastreeks van Audiocollectief Schik. In deze reeks gaan Mirke, Nele en Siona op zoek naar Bob. Hij zou de jeugdliefde zijn van de 84-jarige Elisa. Sinds kort is hij het enige waarover ze praat. Samen met hem zou ze een kindje hebben dat ze gedwongen moest afstaan aan een klooster. Is het verhaal waar of zijn het fantasierijke hersenspinsels van de dementerende vrouw?

Audiocollectief Schik is een van mijn favoriete podcastmakers. Ik hou van hun aanpak. Deze drie vrouwen slagen er telkens in om van hun projecten een aangenaam luisterspel te maken. 

De Brand in het Landhuis

Feit of fictie? Wanneer op 7 december 2003 Ewald Marggraff omkomt tijdens een brand in zijn landhuis, staat Vught even op pauze. Naast de 700 hectaren land bezat Marggraff ook 500 schilderijen en 160 miljoen euro. Van zijn kunstcollectie en vermogen werd niets teruggevonden. Waar zijn deze naartoe en wat gebeurde er precies de avond van de brand? Simon Heijmans gaat op onderzoek en legt zijn zoektocht vast in een podcast.

Deze reeks beklijfde me van kop tot teen. Ik voelde de spanning tijdens elke aflevering opnieuw en kreeg er maar geen genoeg van. Het voelde alsof ik naar een film luisterde, alleen met mijn eigen verbeelding. 

Puur Hypothetisch

Van waargebeurde verhalen naar absurde ideeën. Elke week gaat StuBru presentatrice Fien Germijns op zoek naar een geniaal antwoord op een debiele vraag. In haar club zitten vaste waarden Serine Ayari en Bert Janssens die met een bekende denker de vraag beantwoorden.

Hoewel ik hou van waargebeurde verhalen kunnen fantasierijke podcasts mij ook bekoren. Puur Hypothetisch is daar dan ook een goed voorbeeld van. Deze telkens korte afleveringen laten mij even hersenloos door het leven gaan. Ik laat al mijn spanningen los en denk mee na over hun absurde antwoorden.

Babylon – De Blankenberge Tapes

In 2016 en 2019 maakten Tom Hofland en Pascal van Hulst twee podcast-fictiereeksen. Babylon (2016) is een driedelige reeks over Rob die last krijgt van hallucinaties. Om zich te ontspannen trekt hij richting Babylon, Tsjechië. Daar leert hij een meisje kennen dat voor een interessante twist zorgt.

In 2019 releasen NPO Radio 1 en VPRO een nieuwe fictiereeks van het duo: De Blankenberge Tapes. In 2013 wordt Hannah Rentmeester vermoord teruggevonden. Wanneer haar vriend en hoofdverdachte Robert Josse verdwijnt, lijkt het op een cold case van tien jaar terug. De puzzelstukken vallen in elkaar en brengen de rechercheurs naar het grauwe Blankenberge.

Zowel Babylon als De Blankenberge Tapes boeien mij omwille van hun fictieve karakter. Plof je neer in de zetel, op je bed of een bankje in het park en laat je verbeelding de vrije gang gaan! Meer woorden kan ik er niet aan vuilmaken.

Voila, bij deze kennen jullie mij al een beetje beter. Heb je zelf ook luistertips of deel je graag je ervaringen met een van bovenstaande podcasts? Slide in mijn DM’s of stuur een mailtje!

Oorverdovende groetjes

Ine 

Zie je me graag eens aan het werk of ga je liever zelf aan de slag? Bekijk dan ook zeker mijn eerste vlog of lees mijn blogbericht over hoe je kan podcasten from scratch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *